A feketekereskedelem a legális fojtogatója

MTI
2007.06.13. 13:00

A VOSZ főtitkára, Dávid Ferenc elmondta, elsősorban azt várják az illetékesektől, hogy a működési engedély nélkül, feketén foglalkoztató, ismeretlen eredetű árut forgalmazó egységeket zárják be. A VOSZ szövetségében legnagyobb számban lévő kereskedelmi vállalatok, vállalkozások elvesztették türelmüket és azonnali fellépést sürgetnek. Ezügyben a VOSZ regionális szervezetei, a Pénzügyminisztérium, a VPOP és a GKM is egyetért.

A feketekereskedelem elleni programhoz való csatlakozásra szólítja fel az adóhatósági intézményeket, az érintett szaktárcákat, a verseny tisztaságát és a fogyasztók érdekeit védő hivatalokat és intézményeket, a rendőrségi, a határőri, a vám szerveket, az országos egészségügyi hatóságokat, az önkormányzati testületeket, valamint a parlamenti és parlamenten kívüli pártokat.

A szövetség szerint a feketekereskedelem aránya legkevesebb 15 százalék, de elérheti akár a 25 százalékot is. Míg az engedéllyel rendelkező cégek rendben befizetik adóikat és az ellenőrzés alatt vannak, addig a feketekereskedelemben a számla nélküli fizetés, az ellenőrizetlen áruk, a fogyasztóvédelem és a vevői garanciák hiánya a jellemző.