A szegény fejlődő országok szenvednek

MTI
2007.06.13. 16:36

Az egészségesebb környezet - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vélekedése szerint - évente mintegy 13 millió életet menthetne meg világszerte.

A WHO a környezetnek az egészségre gyakorolt hatásait vizsgálva azt találta, hogy a környezeti hatások leginkább a szegény fejlődő országokat, ezek közül is Angola, Burkina Faso, Mali és Afganisztán lakosait sújtják az egészséget tömegesen veszélyeztető mértékben.

A Genfben és Bécsben közzétett vizsgálat szerint 23 szegény fejlődő államban az összes haláleset tíz százaléka közvetlenül környezeti okokra vezethető vissza: a nem megfelelő tisztaságú ivóvíz, a higiénia hiánya és a házakban a tűzhelyektől szennyeződő levegő károsítja leginkább az emberek egészségét.

Legsúlyosabban az öt év alatti gyereket szenvedik meg a környezeti szennyezettséget: náluk a halálesetek mintegy háromnegyede vezethető vissza környezeti okokra. A leggyakoribb halálok a szennyezett ivóvíz miatt fellépő hasmenés, és az ebből következő kiszáradás okozta elhalálozás. A légzőszervi betegségek ugyancsak nagy arányban sújtják a gyerekeket.