Bernadett
0 °C
4 °C

Válságba kerülhet a Sanofi gyógyszercég

MTI
2007.06.14. 14:22

A magyar Chinoin fő részvényese, a francia Sanofi-Aventis gyógyszeripari nagyvállalat részvényének árfolyama a párizsi tőzsdén nyolc százalékkal esett csütörtökön délig. Az áresés oka, hogy a vállalat egyik fogyasztószere, az Európában piacon lévő Acomplia egyelőre nem kapott engedélyt kereskedelmi forgalmazásra az Egyesült Államokban.

Az ott Zimulti néven forgalomba szánt termékkel szemben azért élt kifogással az amerikai kormányzat gyógyszerészeti hatósága, mert szakértők szerint a gyógyszernek mellékhatásai vannak: szorongást, depressziót okozhat, ez utóbbi okán esetleg öngyilkosságba kényszeríti szedőjét. A Sanofi-Aventis mindeközben más készítményeivel (Lovenox, Plavix) kapcsolatban pereskedésben áll.

2005-ben alakult meg a Sanofi-Aventis vállalatcsoport, amely tájékoztatása szerint Magyarországon és Európában piacvezető szerepet tölt be és termékei világszerte vezető pozíciót foglalnak el a saját terápiás kategóriájukban. A vállalat Magyarországon ugyancsak 2005-től dolgozik. A Chinoin, a Sanofi-Aventis magyar tagvállalata, kutatás-fejlesztéssel, vegyipari tevékenységgel és gyógyszergyártással egyaránt foglalkozik.