Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A tüzifa nem biomassza többé

MTI
2007.06.18. 11:25

Nem számít biomasszának a tűzifa az új villamosenergia-törvény (VET) egyik javaslata szerint - derült ki az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának hétfői ülésén.

Elhangzott: az elmúlt években sok kritika érte azokat az erőműveket, amelyek állami támogatással megújuló energiaforrásként fát, azaz biomasszát égettek. A természetvédők gyanúja szerint sok esetben az erdei tarvágásokért, egészséges fák kitermeléséért is ezek az erőművek tehetők felelőssé.

A VET alapján a jövőben csak hulladék fának minősített biomasszát vagy ültevényen termesztett energiaerdőből származó nyersanyagot lehet felhasználni az államilag támogatott, környezetbarát áramtermeléshez.

A környezetvédelmi bizottság ellenzéki képviselői úgy vélik, hogy a tűzifa kivétele a biomassza-besorolás alól indokolatlan lépés, szerintük a fakitermelés fokozott ellenőrzésével lehet elejét venni a tarvágásoknak.

Katona Kálmán, a testület MDF-es elnöke az MTI-nek elmondta: ezzel a lépéssel csak azt lehet elérni, hogy Magyarországon nem égetnek majd erőművekben tűzifát, külföldön viszont igen. Ugyanis a fát kitermelő erdőgazdaságoknak mindegy, kinek adják el a fát, magyarországi vagy osztrák, esetleg olasz erőműveknek - tette hozzá.