Oroszország betiltotta a cseh baromfi importot

2007.06.26. 12:20

Oroszország leállította a csehországi baromfi importot, miután a múlt héten Csehország keleti részén a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes, H5N1-es altípusát fedezték fel szárnyasok között - közölték kedden az orosz mezőgazdasági minisztériumban. A beviteli tilalom élőállatokra, keltető tojásokra, baromfihúsra, valamennyi, nem hőkezelt baromfi termékre, takarmányra, illetve az állatok tartására és vágására szolgáló eszközök bevitelére vonatkozik.

Míg cseh területen korábban csak vadon élő madaraknál találkoztak a kórral, most egy állattenyésztő telepen ütötte fel a fejét a vírus. A Prágától keletre elterülő Pardubicei régióban lévő farmon mintegy 6000 pulykát tenyésztettek; az állategészségügyi hatóságok döntése alapján az összes szárnyast elpusztították. A pulykák elpusztításával a farmnak több millió koronás kára keletkezett. Csehországban madárinfluenza első ízben 2006-ban Prágától délre, a Moldva árterében költő gólyáknál fordult elő. Eddig összesen 14 esetet tartanak nyilván a cseh hatóságok. A mostani azonban az első, amely nem vadmadaraknál, hanem tenyésztett szárnyasok körében fordult elő.

Az orosz hatóságok tavaly 93 szibériai és dél-oroszországi településen jegyeztek fel madárinfluenzás fertőzést, míg idén januárban a Fekete-tenger partvidékéhez tartozó Krasznodari területen találták az első fertőzési gócot, majd később a vírus átterjedt Moszkva-környéki településekre is.