A Wahaha több milliárdra perli a Danone-t

2007.06.26. 16:55

Több milliárd dolláros kártérítési igénnyel fenyegeti kínai partnere a francia Danone céget - írja a francia sajtó. A közelmúltban még az utóbbi készült peres vagy peren kívüli rendezésre a kínai Wahaha vállalattal, mert a kínai, vállalkozásai révén, a francia-kínai cég termékeinek másolatával árasztja el a kínai piacot, most azonban a kínai ellentámadásba lendült, és ő vádolja illegális tevékenységgel a Danone-t. A két vállalat évek óta közös vállalkozásban tevékenykedik Kínában, a Danone 51 százalékos részesdésével és már több tucat vállalatocskával.

A Danone fenti vádjainak nemrég bíróság előtt akart érvényt szerezni: Los Angelesben indított pert 100 millió dollárnál is többet követelve a kínaitól jogtalan tevékenysége, pénzének "elszivattyúzása" miatt, egyidejűleg egy stockholmi választott bírósághoz is fordult az ügyben, pontot teendő a már hónapok óta vitára. Az elsősorban a kínai italpiacon kiemelkedő Wahaha cég elnöke, Csong King-hu milliárdos üzletember ezt követően le is mondott, ám a Wahaha most azzal támad, hogy a Danone nem tudott mérvadó bizonyítékot felmutatni a jogsértésre.

A jelentések szerint az ellenségeskedés hátterében a Danone azon kísérlete állhat, hogy további részesedést szerezzen a Wahaha cégben, mert fél a kínai partner manipulációitól. A kínai vállalat elnöke akkor ezt ellenséges vállalatfelvásárlási kísérletnek minősítette és elutasította. Szerinte a kínai partner jelentős mértékben járul hozzá a Danoneval közös vállalat és így a Danone eredményeihez is.