Ágnes
-1 °C
2 °C

Spórolnak a benzinnel Iránban

MTI
2007.06.27. 11:24

Egyes helyeken százméteres sorok alakultak ki Iránban a benzinkutaknál és néhány kutat fel is gyújtottak dühükben az autósok, akik elmulasztották feltölteni autóikat a benzinadagolás bevezetése előtti napon. Kedd éjféltől rendelték a világ negyedik legnagyobb nyersolaj exortőr országában a benzin adagolását, ami egyes kutaknál kaotikus helyzetet idézett elő.

Hónapok óta tartó viták után rendelte el az olajipari minisztérium az üzemanyag racionalizálását, a magánautósoknak havi 100 liter benzin kiadását. Az országban az autósok jelentős része hozzászokott az olcsó és bőségesen rendelkezésre álló üzemanyaghoz annak ellenére is, hogy már májusban a kormány 25 százalékkal 1000 rialra, mintegy húsz forintnak megfelelő összegre emelte fel a benzin árát.

Hatalmas nyersolajtartalékai ellenére Irán nem rendelkezik kellő feldolgozói kapacitással, ezért a benzin 40 százalékának importálására kényszerül és ráadásul mind a hazai, mind pedig az importból származó üzemanyag árát támogatja a költségvetés. Az IRNA iráni hírügynökség azt jelentette, hogy egyes képviselők az adagolás megszüntetését célzó törvény kidolgozását sürgetik.