Hatályba lépett a minimálisan fizetendő adó

MTI
2007.07.01. 16:08

A májusban elfogadott törvény szerint az adózó, ha adózás előtti eredménye nem éri le a jövedelemminimumot, választhat, hogy ezt tekinti adóalapnak, vagy kitölti a bevallás-kiegészítő nyomtatványt. A jövedelemminimum a törvényben felsorolt tételekkel csökkentett bevétel 2 százaléka. A törvénymódosítás célja, hogy a kormány tovább szűkítse a közteherviselést elkerülő lehetőségeket. Ezt oly módon kívánja elérni, hogy - a most hatályba lépett törvény szerint - az adóhivatal felhatalmazást kap arra, hogy új ellenőrzési módszereket alkalmazva vizsgálja azokat, akik nem vállalják, hogy legalább a jövedelem-minimum után megfizetik az adót.

Az Alkotmánybíróság február 27-én megsemmisítette az elvárt jövedelem után fizetendő adóról szóló korábbi törvényi szabályozást azzal az indokkal, hogy ez az adóalanyok tényleges jövedelmi-vagyoni viszonyaitól függetlenül írt elő meg nem szerzett jövedelem után adófizetési kötelezettséget. A testület szerint az elvárt jövedelmet adóztató adó olyan megdönthetetlen törvényi vélelem, amellyel szemben a törvényalkotó nem tette lehetővé az ellenbizonyítást.

A most hatályba lépett jogszabály szerint az adóhatóság a bevallást kiegészítő nyomtatványt feldolgozza, és kockázatelemző program alapján választja ki azokat, akiknél feltételezhető, hogy a vállalkozás eredménye a bevételek eltitkolásának és a szabálytalan költségelszámolásnak a következménye. A törvény arra is jogot biztosít az APEH-nek, hogy megvizsgálja, az egyéni vállalkozó, a vállalkozás tulajdonosa vagy a vállalkozásban közreműködő emberek életvitele arányos-e a vállalkozásból szerzett jövedelemmel.

Az ellenőrzésre történő kiválasztásról az adóhatóság a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül dönt, és erről az adózót értesíti. Az ellenőrzés megkezdéséig - amelyet a kiválasztástól számított egy éven belül köteles megkezdeni az adóhatóság - az adózó önellenőrzést végezhet. A korábbi törvény megsemmisítése 60 milliárdos bevételkiesést jelent az idei költségvetésnek. A most elfogadott törvény eredményeként 10-15 milliárd forintos bevételt vár a pénzügyi tárca.