Hegyaljai tiltakozás egy szlovák erőmű ellen

MTI
2007.07.03. 10:00

Magyarországon és Szlovákiában is heves tiltakozást váltott ki annak a széntüzelésű hőerőműnek a megépítési terve, amelyet a magyar határ közelében, Sátoralajújhelytől légvonalban húsz kilométernyire, Tőketerebesen (Trebisov) építenének. A sátoraljaújhelyi polgármesteri hivatal közleménye szerint Szlovákia legnagyobb széntüzelésű hőerőművét a világörökség részét képező Tokaj-hegyaljai borvidék tőszomszédságában akarják megépíteni.

Sátoraljaújhelytől légvonalban húsz kilométerre Tőketerebesen (Trebisov) épülne meg az erőmű, amelynek 163 méter magas kéményeiből évente 4 millió tonna szennyezőanyag jutna a levegőbe - tartalmazza a dokumentum, amely szerint "ráadásul az uralkodó szélirány miatt mindez magyar területen, és pont a tokaji borvidék ültetvényein csapódna le".

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere levélben fordult a Miniszterelnöki Hivatalhoz, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, a magyar Európai Parlamenti képviselőkhöz, a Greenpeace környezetvédő szervezethez és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz, hogy segítsenek megakadályozni az erőmű megépítését, amely ellen egyébként komoly tiltakozás kezdődött a szlovák oldalon is.

A polgármesteri hivatal úgy tudja, a terebesi képviselő-testület július 10-én határoz arról, hogy hozzájárulnak-e az erőmű megépítéséhez.  • Hírek
  • Hírek