Befejeződött az aratás a hétvégén

2007.07.23. 14:41

A kalászos gabonafélék termésének pontos adatai még nem állnak rendelkezésre, az összesítés várhatóan a hétvégére történik meg, de az már tudott, hogy a szélsőséges időjárás miatt a korábban becsült mintegy hatmillió tonnánál kevesebb került a magtárakba - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

A legfontosabb gabona, az őszi búza esetében - elsősorban az aszály miatt - a termés a prognosztizáltnál lényegesen elmaradt a korábbi várakozásoktól. A szakértők 3,6 tonnára becsülték hektáronként még nemrégiben is a búzatermést, a tényleges hozamok azonban 3,3-3,4 tonna körül alakultak országos átlagban. Így a búza 1,12 millió hektáros vetésterületéről mintegy 3,7 millió tonna termést takarítottak be.

A szélsőséges időjárás miatt a gazdálkodók szerint a kukorica és a napraforgó várható terméshozama a felére csökken. Ezért Vancsura József szerint kukoricából az előre jelzett nyolcmillió tonna helyett várhatóan csak négymillió tonna terem. A szakember a napraforgó össztermésének becslésére még nem vállalkozott, ám jelezte, hogy a korábbi, két tonna körüli hektáronkénti átlagtermés egy tonna körülire csökkenhet.  • Tippek
  • Hitelkártya