Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Tovább gyűrűzik az EADS-botrány

MTI
2007.10.07. 20:44
Az EADS európai légi-, űr-, és védelmi konzorcium vezetői, köztük Thomas Enders Airbus-főnök beperelni készül a francia tőkepiaci felügyeletet (AMF), mivel az a napokban a vezetőséget tőzsdei bennfentes kereskedéssel vádolta meg.

Mivel az AMF szerint az ügylet Thierry Breton akkori francia gazdasági miniszter jóváhagyásával történt, a botrány most már állami üggyé dagad: a jelenlegi francia pénzügyminiszter pénteken elrendelte, hogy elődje szerepét alaposan vizsgálják ki.

A francia tőkepiaci felügyelet (AMF) masszív bennfentes kereskedéssel vádolta meg a nyugat-európai EADS légi-, űr- és védelmi konzorcium teljes vezetőségét, és jelentését átnyújtotta a párizsi ügyészségnek, adta hírül szerdán a Le Figaro című francia napilap. A vizsgált időszak 2005. november és 2006. március között volt.

A jelentés szerint a bennfentes személyek azelőtt, hogy az EADS nehézségei nyilvánosságra kerültek volna, eladták részvényeiket. A cégnél tavaly júniusban jelentették be hivatalosan, hogy főleg az Airbus A380-as óriásgép gyártási késedelme miatt jelentős veszteségek várhatók. A kormány közeli Le Figaro azt állítja: a francia állam elsőként tudott a helyzetről, hiszen a gazdasági minisztert még 2005. decemberben feljegyzésben biztatták az állam részvényeinek eladására.

Az EADS vállalatcsoporthoz tartozik az Airbus repülőgépgyártó konzorcium, és az A380-as és az A350-es gyártása körüli komplikációk már azok 2006. júniusi nyilvánosságra kerülése előtt egy évvel szóba kerültek az igazgatótanács ülésein. A Le Figaro szerint a repülőgépek átadásának várható késedelméről és az ezzel járó tőzsdei nehézségekről a francia pénzügyminisztériumot is értesítették, amely engedélyezte a részvényeladást.

A jelentés súlyosan terhelő bizonyítékokkal szolgál a Lagardére és DaimlerChrysler csoportokra, az EADS fő részvényeseire, valamint a konzorcium és az Airbus vezetőire, akik, mielőtt nyilvánosan bejelentették volna a repülőgépgyár nehézségeit, eladták részvényeiket. A részvények a hivatalos bejelentés után meredeken olcsóbbodtak.

Az AMF 1200 bennfentesről tud, de az ügyészségnek átnyújtott jelentésben a felügyelő hatóság csak 21 személy - közte Thomas Enders és Noel Forgeard, az EADS akkori német illetve francia társelnökei - felelősségére hívja fel a figyelmet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!