Judit
2 °C
7 °C

Megrendelőjéhez indul az első Airbus A380-as

MTI
2007.10.14. 18:52

Többszöri halasztás után hétfőn az Airbus cég "postázza" első, A380-as repülőgépét. A kétemeletes légijármű, amely a világ legnagyobb utasszállítója, hétfőn indul útjára az Airbus központjából, a délnyugat-franciaországi Toulouse-ból. A megrendelő a Singapore Airlines. A repülőgép október 25-től a Szingapúr-Sydney járaton közlekedik majd. A szingapúri légitársaság már eladta az összes jegyet az első útra, az 1,25 millió dolláros bevételt jótékonysági célra fordítja. Az első, menetrend szerint közlekedő A380-as repülőgépet 471 utas szállítására rendelték meg. A luxus osztályon 12 ülőhelyet, a business osztályon 60 férőhelyet alakítottak ki. A turistaosztályon 399 fő utazhat. A légitársaság a Sydney-Szingapúr útvonalon három Boeing 747-40 típusú repülőgépet üzemeltet, ezek egyikét váltja ki a hamarosan leszállításra kerülő Airbus-szal. Korábbi közlések szerint a soron következő gépek, amelyeket rendre a Singapore Airlines, az Emirates Airlines és a Qantas kap majd, menetrend szerint készülnek. Az Air France 2009 nyarán veheti át az első A380-ast. Az Air France lesz az új Airbus első európai üzemeltetője.

A korábbi modelleknél tisztább, "zöldebb", csendesebb és ötletesebben megtervezett A380-as új mérföldköve a légi közlekedésnek és a környezet védelmének egyaránt. Üzemanyag-hatékonysága egy utasra számítva egy kis személyautóéval vetekszik; jelenleg - és nagy valószínűséggel még egy jó ideig - a legcsendesebb nagy utasszállító; rövidebb fel- és leszállópályát igényel; a repülések számának emelése nélkül lesz képes növelni az utaslétszámot; ideális megoldás lehet a túlterhelt repülőterek számára; jellemzően 525 utasnak nyújt majd mindhárom osztályán eddig példa nélküli komfortot, de a charterjáratokon egyszerre több, mint nyolcszáz utas foglalhat majd helyet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?