Uniós segítséget kér a sertéstartóknak Magyarország

MTI
2007.10.23. 15:04
Európai uniós segítséget kért több tagállam, köztük Magyarország a veszteséggel fenyegetett sertéstartók helyzetének javítására a hétfői és keddi luxembourgi agrárminiszteri találkozón.

Ficsor Ádám, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára az MTI-nek nyilatkozva elmondta, az ülésen a magyar delegáció beszámolt arról, hogy a sertéstartók helyzete Magyarországon is kritikus és rendkívüli, miután a takarmányárak néhány hónap alatt gyakorlatilag megduplázódtak, a húsárak pedig csökkennek. Az árolló effajta nyílása miatt a sertéstartókat súlyos veszteségek fenyegetik.

Mint mondta, az Európai Bizottság az első lépést megtette, mert engedélyezte a magántárolást. Több tagállam - köztük Franciaország és Lengyelország szerint is - további lépésekre van szükség az exporttámogatás területén vagy az intervenciónál, mert ezek hozhatnak érdemibb megoldást.

Más források szerint Mariann Fisher-Boel agrárügyi biztos azt jelezte, a brüsszeli bizottság ellenzi az elképzelést, hogy az uniós sertéságazat válságát harminc év után ismét exporttámogatásokkal próbálják meg orvosolni. Úgy vélte, meg kell várni, milyen hatásokkal járnak az ágazat javára hozott intézkedések, a magántároltatási rendszernek adott támogatási tilalom feloldása.

Magyarország azt is sürgette, hogy a beadott nemzeti támogatási kérelmeket gyorsabban és pozitívan bírálja el a bizottság.