Erősödik Venezuela és Kuba gazdasági együttműködése

MTI
2007.12.23. 11:40

Erősíti gazdasági, ezen belül is főként energetikai együttműködését Venezuela és Kuba: a két állam vezetői 14, elsősorban a villamosenergia, az olaj- és a bányászati ágazatot érintő megállapodást írtak alá a hétvégén.

A megállapodásokat az Egyesült Államok politikájának engesztelhetetlen bírálójaként ismert Hugo Chávez venezuelai elnök négynapos kubai látogatásán, Raúl Castro ideiglenes kubai államfő jelenlétében írták alá. Az egyezmények értelmében Venezuela segítséget nyújt az egyik legszorosabb szövetségesének számító Kubának ahhoz, hogy a karibi szigetország napi 65 ezer hordóról 100-150 ezer hordóra növelhesse cienfuegosi olajfinomítójának kapacitását. A finomítót, amely még szovjet segítséggel épült a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek közepén Kuba gazdasági nehézségei miatt leállították, majd két éve a Venezuela, Kuba, Bolívia és Nicaragua részvételével létrehozott ALBA (Alternativa Bolivariana para las Americas) tömörülés legfontosabb energetikai programjaként újraindították.

Az egyezmények sorában egyebek között egy 170 millió dolláros erőműépítési- és tankhajók vásárlására szánt hitel-megállapodást is aláírtak. Venezuela eddig napi 92 ezer hordónyi nyersolajat szállított Kubának kedvezményes áron, amiért Havanna orvosi és egyéb szolgáltatásokkal fizet. Venezuela a következő öt évben meg akarja háromszorozni fő olajlelőhelye, az Orinoco-medence olajkészletének kitermelését, és januártól ehhez keres partnercégeket. A nemrégiben államosított kitermelési programokban napi több mint 600 ezer hordó olajat termelnek ki, ezt három év alatt mintegy 2 millió hordóra akarják növelni.