Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Pénteken erőteljesen csökkent az olaj ára

MTI
2008.03.28. 21:55

Pénteken erőteljesen csökkent a kőolaj ára Londonban és New Yorkban arra a bejelentésre, hogy ismét teljes kapacitással üzemel az iraki olajvezeték-rendszer egy nappal azután, hogy az egyik fontos exportvezetéket felrobbantották. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta májusi jegyzése 1,96 dollárral 105,62 dollárra hanyatlott.

Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent májusi lejárata 1,23 dollár gyengüléssel 103,77 dolláron fejezte be a napot. Az árcsökkenés oka az volt, hogy iraki bejelentés szerint sikerült újraindítani a dél-iraki olajvezeték-rendszert egy nappal azután, hogy az egyik exportvezetéket felrobbantották.

Ez a vezeték egyike annak a két legfontosabbnak, amelyek a déli olajterminálokba szállítják a kőolajat. Illetékesek csütörtökön este azt mondták, hogy napi mintegy 300 ezer hordó kapacitás esett ki. Irak februárban naponta 1,54 millió hordó kőolajat exportált Bászrából.