Árpád
-2 °C
4 °C

Pénteken erőteljesen csökkent az olaj ára

MTI
2008.03.28. 21:55

Pénteken erőteljesen csökkent a kőolaj ára Londonban és New Yorkban arra a bejelentésre, hogy ismét teljes kapacitással üzemel az iraki olajvezeték-rendszer egy nappal azután, hogy az egyik fontos exportvezetéket felrobbantották. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta májusi jegyzése 1,96 dollárral 105,62 dollárra hanyatlott.

Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent májusi lejárata 1,23 dollár gyengüléssel 103,77 dolláron fejezte be a napot. Az árcsökkenés oka az volt, hogy iraki bejelentés szerint sikerült újraindítani a dél-iraki olajvezeték-rendszert egy nappal azután, hogy az egyik exportvezetéket felrobbantották.

Ez a vezeték egyike annak a két legfontosabbnak, amelyek a déli olajterminálokba szállítják a kőolajat. Illetékesek csütörtökön este azt mondták, hogy napi mintegy 300 ezer hordó kapacitás esett ki. Irak februárban naponta 1,54 millió hordó kőolajat exportált Bászrából.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?