Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Nem lesz New Yorkban dugódíj

2008.04.08. 01:04
Nem lesz New Yorkban dugódíj, Michael Bloomberg polgármester nagyra törő kezdeményezése elbukott hétfőn az állami törvényhozásban.

A polgármester környezetvédelmi és közlekedési szempontokat szem előtt tartó elképzelése az volt, hogy a manhattani 60. utcánál délebbre autózók csúcsforgalmi időszakban fizessenek 8 dolláros díjat. Sheldon Silver, New York szövetségi állam törvényhozásának elnöke közölte: a javaslatot nem támogatják.

New York állam fővárosában, Albanyban a Capitolium egy eldugott harmadik emeleti konferenciatermében esett kútba a terv. A törvényhozást ellenőrző demokraták a témában tartott záró megbeszélésükön titkos szavazással vetették el Bloomberg javaslatát.

Silver elmondta, azért volt szükség az előzetes állásfoglalásra, mert a kérdésben heves vita alakult ki, a republikánusok közül sokan támogatták volna a dugódíjat. A demokraták többsége annak ellenére utasította el a tervet, hogy bevezetése esetén New York 354 millió dollárnyi szövetségi segélyért folyamodhatott volna egyebek között a tömegközlekedés fejlesztésére.

Bloomberg tervét sok befolyásos környezetvédő csoport és politikus támogatta, de a túlságos Manhattan-szemléletűnek tekintett javaslatot megtorpedózták azok a politikusok, akik a város többi részét, például Queenst és Brooklynt, továbbá az elővárosokat képviselik a törvényhozásban. A demokraták között a szavazáson az ellenzők 4-1 arányban kerekedtek felül a tervet pártolókkal szemben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!