Zsófia
17 °C
21 °C

Egymilliárd euróba került a spanyol fuvarozók sztrájkja

2008.06.15. 19:24

Több mint egymilliárd eurós kárt okozott Spanyolországban a fuvarozók egyhetes sztrájkja: lapjelentések szerint a cégek előzetes kármérlege ez az összeg, de ezen kívül a sztrájk jelentős áremelkedésekhez is vezetett országszerte.

A nagykereskedelemben az élelmiszerek árai átlag 18 százalékkal nőttek, főként a gyors szállítást igénylő zöldség és a hal árát nyomták magasra a szállítási nehézségek. A múlt hétfőn kezdődött sztrájkban a fuvarozók a magas üzemanyagárak miatt tüntettek, bár a fuvarozók kevesebb mint 20 százaléka vállalta csak a munkabeszüntetést. A kormány végül 80 millió eurós adókönnyítési csomagban állapodott meg a szakszervezetekkel.

Közben véget ért a portugál kamionosok sztrájkja is, miután támogatást kapnak az üzemanyag jelentős drágulásának kompenzálására. Az akció célja a támogatás növelésének elérése volt. A kamionosok a szállítási ágazat válságának mélyülésére hivatkoztak, ennek megfelelően a megállapodás a kormányzattal több adóügyi és munkaügyi szabályozást is kitér. A jelentések szerint a kamionosok például csökkentett útdíjat fizethetnek az éjszakai áruszállításnál.