Berlusconi szerint a Lufthansa lehet az Alitalia partnere

Független Hírügynökség
2008.09.15. 22:40

A olasz kormányfő hétfőn kijelentette, hogy a német légitársaság, a Lufthansa partnere lehetne egy átszervezett Alitalia-nak. Silvio Berlusconi ezt akkor mondta, amikor folytak a tárgyalások a szakszervezetekkel a csődközelbe került olasz légitársaság megmentése érdekében.

"Az új Alitalia képes lesz szövetséget kötni nemzetközi partnerekkel, és közölhetem, hogy ezek közül is leginkább a Lufthansa irányában keresünk szövetséget." -mondta az olasz kormányfő az ANSA olasz hírügynökségnek. Berlusconi azt is közölte, hogy bármely érdeklődő külföldi légitársaság kisebbségi részt szerezhet az Alitaliában, de az ellenőrzésnek olasz kézben kell maradnia.

Az Air France-KLM-nek két százalékos részesedése már van az Alitaliában, amelyben az olasz államnak 49,9 százalékos a tulajdona. A közös francia-holland társaság az év elején már próbált több részt szerezni, de akkor ez nem sikerült nekik. A tárgyalások kudarca után, áprilisban az olasz légitársaság 300 millió eurót kapott a túléléshez közpénzekből.

A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka tartott tárgyalások után aláírt keretmegállapodásban a CAI konzorcium vállalta, hogy eredeti tervével ellentétben nem 11500, hanem 12500 embert alkalmaz majd. Köztük 1500 pilótát, 3300 utaskísérőt, valamint 7650 technikust és egyéb munkaerőt - jelentette az ANSA olasz hírügynökség. A négy szakszervezet által aláírt megállapodást elutasította a többi öt szakszervezet, mert szerintük az nem képviseli a légitársaság dolgozóinak érdekeit.