Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Az albán valutaüzérek megoldják az átállást az euróra

MTI
2001.06.20. 12:51
Az euró bevezetésére várva a koszovói pénzváltóknak nincs miért aggódniuk: évente mintegy 2,5 milliárd márka fordul meg egyedül ebben a szerbiai tartományban.

Jugoszlávia más részein is már évek óta német márkában tartalékol a lakosság, így a pénzváltók számára világos, hogy az euró januári bevezetése átváltási hullámot indít el.

Egyesek szerint nehéz lesz az átváltásra rendelkezésre álló rövid idő alatt megszabadulni a márkakészletektől, így a márka még jó ideig, legalább egy évig forgalomban marad.

Ahogyan az euróövezet országaiban, Koszovóban is csupán 2001. február 28-ig lehet beváltani az eurózóna országainak korábbi fizetőeszközeit, és utána csak a központi bankok fogadhatják el ezeket. A koszovói pénzváltóknak azonban nem fog gondot okozni a beszedett márkák későbbi beváltása a Bundesbanknál.

A pénzmosás megelőzésére a koszovói ENSZ-felügyelet rendeletet adott ki, amely szerint minden, 10 ezer márka feletti pénztartalékot csak bankszámlára történő befizetéssel lehet beváltani. Ettől a Koszovóban működő kevéske bank gyors fellendülését remélik. A 30 ezer márka feletti összegeknél pedig a bankoknál azonnal igazolni kell a pénz eredetét is, a pénzmosás és -csempészés megakadályozására. Ennek azonban nehéz lesz érvényt szerezni, hiszen márkatízezrek cserélnek naponta gazdát az utcán, ellenőrizetlenül.

Az ENSZ egyik bankhatósági tisztviselője szerint szabályozni kell a készpénz-átváltást a balkáni országok között. Ha ez nem történik meg, a hatóságok azzal számolnak, hogy a hamisított bankjegyek még nagyobb számban kerülnek forgalomba. Sejtések szerint a hamis pénzek nagy része jelenleg Bulgáriából származik - írta az APA hírügynökség.