Norvég gáz a lengyeleknek

MTI
2001.06.20. 14:36
A norvég Statoil állami olaj- és gáztársaság szerdai közleménye szerint jól haladnak a tárgyalások a Lengyelországgal kötendő gázszerződésről, és szó sincs róla, hogy a megbeszélések zsákutcába jutottak volna, amint a piacon híresztelik.

A Statoil arról tárgyal, hogy 2007-től 2020-ig évi 5 milliárd köbméter földgázt szállítana Lengyelországnak. Korábban arról is voltak hírek, hogy a lengyel fél drágállta a norvég gázt.

A Statoil szerdai közleménye szerint arról is tanácskoznak, hogy új gázvezetéket építenének Dániából Lengyelország felé. Az építő konzorciumban a Statoilon kívül a vezetékekkel foglalkozó lengyel PGNiG vállalat és egy dán cég venne részt.

A 230 kilométeres tengeralatti vezeték - munkanevén a BalticPipe - megépítése 286 millió dollárba fog kerülni, és fontos lenne, hogy elkészüljön 2003 végéig. - Ha létrejön a gázegyezmény Lengyelországgal, vezetékre lesz szükségünk, és igen természetes volna rákapcsolódni arra a vezetékre, amely rövidesen megépülhet Dánia és Lengyelország között - magyarázta a Statoil egyik szóvivője szerdán.