Egyetlen maginflációs mutató készül

MTI
2001.06.26. 10:56
A Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank új egységes módszerrel számított maginflációs mutató kialakításáról állapodott meg.

A megállapodásról kiadott közlemény szerint a közös módszerű maginflációs adatot az árindexek számításáért felelős intézmény, a KSH számítja és közli a jövőben. Az új maginflációs mutatót először 2002. február 15-én teszik közzé a 2002 januári adatokról. Ezzel párhuzamosan a jegybank 2001 júniusától már nem közöl önálló maginflációs adatot.

A megállapodás célja az volt, hogy megszüntessék a két intézmény egymástól eltérő maginflációs számítási gyakorlatát, amely sokszor piaczavaró volt. Olyan mutatót kívántak létrehozni, amely képes az inflációs várakozások koordinációjára. A sajtótájékoztatón leszögezték, hogy az új számításra való áttérésnek nincs köze a jegybank inflációs célkövető rendszerének kialakításához és a maginflációs mutató továbbra is kommunikációs eszköz marad. Ennek megfelelően számszaki elvárások sincsenek az új mutatóval szemben, és az érintettek úgy vélik, hogy nem lesz szignifikáns különbség a korábbi számítások alapján közzétett, illetve az új módszertan alapján átszámított mutatók között.

Jövő év januártól a maginflációt úgy számolják, hogy a fogyasztói árindexből öt cikkcsoportot hagynak ki. Ezek: a nem feldolgozott élelmiszerek, az egyéb idényáras termékek közül a virág és a dísznövény, a szabadáras energia, a szabályozott árú termékek és szolgáltatások, beleértve a hatósági áras energiát is, illetve a saját tulajdonú lakásszolgáltatást. A kiszűrt tételek súlya a fogyasztói árindexben 35,6 százalék lesz, ezzel a maginfláció lefedettsége 64,4 százalékra csökken a korábbi 80-90 százalékról.