Ervin
14 °C
21 °C

Az Egis is indul a Hungaropharmáért

MTI
2001.07.03. 11:19
A Egis Gyógyszergyár Rt. egyik résztvevőként indul a Hungaropharma Rt. 50 százalék plusz egy szavazatnyi részvénycsomagjának értékesítésére kiírt privatizációs pályázaton - közölte a gyógyszergyár a Magyar Tőkepiacban kedden.

Hétfőn a Richter Gedeon Rt. jelentette be, hogy befektetői konzorcium tagjaként részt vesz az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. által kiírt Hungaropharma pályázaton.

A közlemények ugyan nem tartalmazzák, de korábbi információk szerint a Richter, az Egis és a Béres Rt. közös konzorciumot alkotva készült pályázatot benyújtani.

Az ÁPV Rt. május 30-án írt ki nyilvános pályázatot a Hungaropharma 3 milliárd 9 millió 420 ezer forint névértékű, 50 százalék plusz egy szavazatnyi részvénypakettjének értékesítésére. A kiírás szerint a 6,019 milliárd forint jegyzett tőkéjű gyógyszer-nagykereskedelmi társaság 25 százalék plusz egy szavazatnyi részvényét az ÁPV Rt. értékesíti, további 25 százalékra pedig vételi opciót biztosít a nyertes pályázónak. Az eladási folyamat lezárását követően a társaság munkavállalói és menedzsmentje, valamint a gyógyszerészek összesen 25 százalék mínusz 2 szavazat részesedést szerezhetnek a cégben. A jelenleg az alapító ÁPV Rt. százszázalékos tulajdonában lévő Hungaropharma Rt. a gyógyszer-nagykereskedelmi piac mintegy 30 százalékát birtokolja. A Hungaropharma 2000-ben 78,8 milliárd forint árbevételt és 323 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.