Benedek
-5 °C
5 °C

A spekulatív pénz megrengette a forintpiacot

2001.07.06. 16:18
Külföldiek euróvásárlása következtében pénteken rendkívül nagy, 4,18 százalékos esésből visszakapaszkodva 8,59 százalékon zárt a forint, 3,06 százalékponttal rosszabb pozícióban, mint csütörtökön. A hazai fizetőeszköz kereskedése csaknem az előző napi zárással azonos szinten, 11,68 százalékon indult, röviddel ezután a magyarországi piacon eddig még nem látott külföldi befektetők nagyösszegű spekulatív euró vásárlásba kezdtek. A forint fokozatosan veszített pozíciójából, mélypontját 14 óra tájban 7,50 százalékon érte el. A kereskedés hátralévő részében kisebb korrekció következett be, így a magyar fizetőeszköz 8,59 százalékon búcsúzott.

A dealerek szerint a forint gyengülése egyértelműen külföldről indult. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke pedig cáfolta, hogy a jegybank interveniált volna a piacon. Auth Henrik szerint az argentin, a lengyel és a török piacokról érkező kedvezőtlen hírek hatására adtak el forintot a külföldi befektetők.

A két hónapja bevezetett sávszélesítés óta a mai nap volt az első, amikor bebizonyosodott, hogy a nemzetközi tőkepiacokhoz képest méreteiben kicsi magyar piac mennyire sérülékeny, s egy-egy nagyobb külföldi megrendelés milyen széles árfolyam ingadozást válthat ki - mondták a dealerek.