A megfenyegetett országok nem halásznak több tokhalat

MTI
2001.07.12. 16:27
Július 20-ától Oroszország felfüggeszti a kaszpi-tengeri tokhal kereskedelmi célú halászatát, annak a nemzetközi erőfeszítésnek a részeként, hogy a halat, amelyből a fekete kaviárt nyerik, megmentsék a kipusztulástól. c Az orosz állami halászati bizottság helyettes vezetője által bejelentett intézkedés abból a megállapodásból ered, amely a múlt hónapban Párizsban született a veszélyeztettet fajok nemzetközi kereskedelmével foglalkozó konvenció (CITES) tanácskozásán.

Azerbajdzsán és Kazahsztán szintén támogatja a tokhal-halászat átmeneti befagyasztását azt követően, hogy a CITES teljes kaviárexport-tilalommal fenyegette meg a kaszpi-tengeri országokat, ha nem lépnek fel az illegális halászat ellen. Türkmenisztánnak még meg kell erősítenie, hogy szintén leállítja a halászatot. Iránt, az ötödik kaszpi-tengeri nemzetet nem vették be a megállapodásba, mert kaviárexportjának kezelését elég hatékonynak ítélték.

A kaszpi-tengeri beluga tokhal állománya az elmúlt két évtizedben mintegy 90 százalékkal csökkent az ívóhelyek pusztulása, a vízszennyezés és a szovjet érában honos szabályozás megszűnte miatt.