Több romát juttatnának munkához

MTI
2001.07.25. 14:27
Tartós munkahelyeket kellene létrehozni a cigányság munkaerő-piacra jutásához - közölte Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a Gazdasági Minisztériummal (GM) együtt tartott fórumot követő sajtótájékoztatón. Hozzátette: az OCÖ és a GM által kialakított programokkal létrehozott munkahelyeken szakmai képzéseket kellene szervezni. Továbbá támogatni kellene a cigányság vállalkozáshoz jutását, mikrogazdaságok létrehozását.

Székely Judit, a GM helyettes államtitkára elmondta: a közeljövőben olyan megállapodást terveznek az OCÖ-vel, amely az érintett önkormányzatok és egyéb civil szervezetek részvételével, munkahely-teremtő eszközökkel és képzési programokkal már rövid távon is javít a cigányság foglalkoztatási helyzetén. A különböző programokra néhány milliárd forintot különít el a GM - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Az OCÖ elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy a közeljövőben a programok segítségével mintegy 10-15 ezer cigány munkanélkülit juttatnak a munkaerő-piacra.