Konstantin
12 °C
25 °C

Eljelentéktelenedik a WTO?

MTI
2001.07.30. 12:57
A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vezérigazgatója, Mike Moore hétfőn kemény figyelmeztetést adott közre: vagy komolyan nekifog a 142 tagállam az új körtárgyalások előkészítésének, vagy a WTO rövidesen "nem fontos" szervezetté alacsonyodik.

Moore feddőn említette, hogy a tagállamok még mindig képtelenek megállapodni, milyen témákról tárgyaljanak az elvileg novemberben megindítani tervezett új fordulón, amelynek átfogó programja a világkereskedelem további liberalizálása. A WTO-tagországok illetékes miniszterei november 9-én ülnek össze a katari fővárosban, Dohában.

A gazdag országok - elsősorban az EU - új témákat szeretnének fölvetni, mindenekelőtt méltányosabb befektetési és versenyfeltételeket követelnek vállalataiknak külföldön, miközben a szegényebb országokat főleg az foglalkoztatja, hogyan szerezhetnének több és nyitottabb piacot a mezőgazdasági exportjuknak. Szeretnék, ha a fejlett országok végre csökkentenék mezőgazdaságuk állami támogatását. A fejlődő országok a dömpingellenes szabályok javításáról is tárgyalni akarnak, mert a fejlett országok ezek örvén szorítják ki a fejlődők olcsó termékeit a saját piacukról. Az Egyesült Államok azonban ellenzi ennek a témának a felvételét Doha programjára.