Pálinkaivásban is jók vagyunk
A jó gyümölcs pálinka legalább is egyenértékű a jó whiskyvel, bár a bel- és a külföldi fogyasztók egy része ma még nem így vélekedik. A magyar pálinka nevét és előállítási módját szeretnék védetté nyilvánítani az Európai Unióban, ugyanúgy, ahogyan azt az olaszok a Grappával, a görögök az Uzóval tették - hangsúlyozta a terméktanács titkára. Az EU-ban eddig öt magyar pálinkát láttak el védett földrajzi árujelzővel: a Kecskeméti Barack-, a Szatmári Szilva-, a Szabolcsi Alma-, a Békési Szilva- és az Egri Cseresznyepálinkát.
Magyarországon a gyártók évente 30 millió hektoliterfok mennyiségű szeszesitalt állítanak elő, amelyből 250 ezer hektoliterfok kerül külföldre. Évente 6 millió hektoliterfokra tehető a pálinka mennyisége, amit a kis- és nagytermelők gyártanak. A hazai szeszfogyasztás 20 százalékát teszi ki a pálinka. Az egy lakosra jutó évi szeszfogyasztás - abszolút alkoholra számítva - 3,1 liter. Ezzel Magyarország a világranglistán az 5. helyen áll. A múlt évben a szövetség 14 tagvállalata 57 milliárd forintos nettó árbevételt ért el. Az elmúlt években az árbevétel évről évre 2-3 százalékkal növekedett. Az idén várhatóan 60 milliárd forint körül alakul.