Jó lesz a szőlőtermés, esett a magyar borexport

MTI
2001.08.08. 14:08
A múlt évinél várhatóan mintegy 15-20 százalékkal több szőlőt takaríthatnak be Magyarországon - mondta Urbán András, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára szerdán. A szakemberek korai - szüretkezdésre számítanak, mivel a szőlő fejlődése mintegy 10 napos előnyt mutat jelenleg. A szakértői becslések szerint mintegy 700 ezer tonna szőlő leszüretelésével számolhatnak a gazdák, amiből mintegy 4,5 millió hektoliter bor készülhet.

Az idei első 5 hónap adatai szerint folytatódott a magyar borkivitel visszaesése, mivel az év első öt hónapjában 10 százalékkal kevesebb került exportra, mint a múlt év hasonló időszakában. Ez áreséssel is párosult, mintegy 7 százalékkal olcsóbban keltek el a magyar borok, mint a múlt évben. A magyar bor literje jelenleg átlagosan 87 dollárcentbe kerül a külföldi piacokon. Az exportbevétel kiesést a borosgazdák egy része belföldön szeretné pótolni, ezért a jelenlegi 32 literes éves fejenkénti fogyasztást emelni szeretnék. Annak érdekében, hogy ez megvalósítható legyen Urbán András szerint csökkenteni kellene a bor áfáját a jelenlegi 25 százalékról 12 százalékra, illetve hosszabb távon a jövedéki adó eltörlése is célszerű volna.

A magyar borgazdaság árbevétele az idén várhatóan eléri a 80 milliárd forintot belföldön és a 80 millió dollárt külföldön. Ez összességében mintegy 100 milliárd forintos forgalmat jelent.