A Bayer gyenge eredményre számít és visszavonta sikeres gyógyszerét

MTI
2001.08.08. 14:09
A német Bayer vegyipari és gyógyszeripari vállalat szerdán profitfigyelmeztetést adott ki, és visszavonta egyik legtöbb hasznot hajtó gyógyszerét a piacról. A cég közleménye szerint az idei nettó profit messze el fog maradni a korábbi becslésektől. Elemzők korábban 1,6 milliárd euróra becsülték a Bayer idei várható tiszta nyereségét. A bejelentés után a Bayer részvénye 13 százalékot esett Frankfurtban.

A visszavont gyógyszer a koleszterinszint csökkentésére használt Lipobay, más néven Baycol, amelyből tavaly 636 millió euró forgalmat ért el a vállalat, és az idén 1 milliárd euróra számított. A szert az izomgyengítő mellékhatásai miatt kellett kivonni a forgalomból. Eddig egymagában adta a Bayer egészségügyi részlege teljes forgalmának a 25 százalékát és a működési eredmény 16 százalékát.

A Lipobay az idén már a második problematikus gyógyszere a Bayernek. Korábban közölték, hogy termelési nehézségek vannak a Kogenate nevű, vérzékenység kezelésére szánt szerrel, amelyből az értékesítés ugyancsak évi 500 millió eurós nagyságrendű.