Magyarul tanulhat a gazdasági élet

Magyar Nemzet
2001.08.10. 08:46
Néhány héten belül a parlament elé kerül a kormány által már elfogadott "A magyar nyelvnek a reklámok és üzletfeliratok, továbbá egyes közérdekű közlemények közzététele során való használatáról" szóló törvénytervezet - írja a Magyar Nemzet.

Az Igazságügyi Minisztérium kezdeményezésének célja, hogy korlátozza az idegen szavak használatát a kereskedelemben, a gazdasági, üzleti életben való reklámozás során. A tervezet értelmében a reklámcélú köztéri feliratokon, reklámtáblákon szereplő idegen szavakat magyarul is fel kell tüntetni. Ha az adott idegen szónak, kifejezésnek nincs pontos magyar megfelelője, akkor körül kell azt írni vagy megmagyarázni az értelmét.

A tervezettel maximálisan egyetért Levendel Ádám, a Magyar Reklámszövetség elnöke is, bár szerinte ezt nem feltétlenül törvényi úton kell szabályozni. Az elnök lapunknak kifejtette: úgy gondolja, más módon is célt lehet érni. Elmondta: divattá lehetne tenni, hogy az idegen kifejezések helyett magyarok szerepeljenek a különböző reklámokban. Az elgondolást a magyar nyelvészek is támogatják, annak ellenére, hogy egy önálló nyelvtörvény gondolatával nem értenének egyet. Mivel a nyelv öntörvényű, ezért szabályozni nem lehet -- hangsúlyozta Grétsy László, az ismert nyelvész a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva.