Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Leépítések a Rábánál

2001.08.13. 13:43
A Rába Rt. átstrukturálási és 2 milliárd forintos költségcsökkentő programja keretében az idén a cégcsoport éves szinten 11,2 százalékos, 774 fős létszámcsökkentést hajt végre - jelentette be Steiner László, a társaság vezérigazgatója hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. Az elbocsátásokból származó éves szintű megtakarítás eléri az 1,1 milliárd forintot, a létszámcsökkentés jelentős része, több mint 500 fő elbocsátása már meg is történt. A létszámcsökkentés költsége a végkielégítések miatt 497 millió forint. Steiner László hangsúlyozta, hogy a létszámleépítés leginkább az adminisztrációs területet érinti.

Több tevékenységet, így a motor- és buszgyártást beszüntetik, illetve eladják. Felgyorsul a Rába-ingatlanok és befejeződik a nem fő tevékenységek értékesítése. A hosszú távú stratégiában kiemelt helyet kap a portfóliótisztítás, vagyis a Rába Rt. mint holding, 2005-re csupán a Rába Futómű Kft.-t, a Rába Speciális Jármű Kft.-t és a Rába Alkatrész Kft.-t foglalja magába. Tehát kiszervezik a Rába Motor Kft.-t, a Rába Kispest Kft.-t. A Rába Jármű Kft., a Rába Sárvár Kft. és a IMAG Kft.-t átstrukturálják. Értékesítik a Rába Bástya kft.-t, a Rába Ipartechnika Kft.-t, a Rábakész Kft.-t és a Rába Szolgáltatóház Kft.-t.

A jármű üzletágban a speciális járművekre helyezik a hangsúlyt, így idén leállítják a busz-összeszerelést, a DaimlerChrysler-rel pedig közösen indulnak a honvédségi gépjárműtenderen.