Hétszeresére nőtt a Slovnaft profitja

2001.08.15. 14:21
Mintegy hétszeres nettó nyereségnövekedést ért el az idei első félévben a szlovák Slovnaft. A cég nettó profitja a tavalyi első félévi 322 millió szlovák koronához képest 2,175 milliárd koronára nőtt. A társaság egyúttal bejelentette, hogy idén nettó profitja lényegesen magasabb lesz 4 milliárd koronánál.

Slavomir Hatina, a Slovnaft vezérigazgatója közleményben úgy vélte, a társaság gazdálkodását érintő külső tényezők a második félévben az első félévnél kedvezőtlenebbek lesznek ugyan, ennek ellenére a társaság eléri idei célkitűzéseit. A kedvező szállítási feltételek, a jobb piaci körülmények, a hatékonyságjavulás, valamint a jelentkező szinergiahatások a - cégben 36 százalékos tulajdonrésszel rendelkező - Mollal mind hozzájárultak a rendkívül látványos eredményhez.

A szlovák cég árbevétele idén az első félévben 36,9 milliárd koronára emelkedett az egy évvel korábbi 31,7 milliárd koronáról. Az üzemi eredmény 5,4 milliárd koronára javult 3,5 milliárd koronáról. A kamatok, adó és amortizáció előtt számolt (EBITDA) eredmény 7,25 milliárd korona a korábbi 5,25 milliárd korona után.