Konrád
8 °C
26 °C

Megéri pénzünket malacba tenni

Napi Gazdaság
2001.08.27. 07:55
Nem érdemes már várniuk azoknak a gazdálkodóknak, akik a lehető legelőnyösebben akarnak malacot vásárolni. A kül- és belföldi felvásárlási árak, illetve a takarmányárak alakulása már most sem magyarázza az alacsony malacárakat és már tapasztalhatók a kereslet növekedésének jelei - derül ki az Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet (AKII) prognózisából. A vágósertések magas felvásárlási ára, továbbá a csökkenő takarmányok ösztönzőleg hatnak a sertésállomány jövőbeni fejlődésére, ugyanakkor az EU-beli és a magyarországi vágósertések áraránya, illetve az exportárak kisebb mérséklődése a kivitel szempontjából kedvezőtlen - vélik az AKII szakértői.

A tenyésztésbe állítást, illetve az üres kocák visszaforgatását leginkább a vágósertések felvásárlási ára, a takarmányárak, illetve az exportárak változása határozza meg. Áprilisban és májusban a takarmánykukorica ára csökkenni kezdett, ugyanakkor a vágósertések felvásárlási ára az erősen lecsökkent kínálat miatt jelentősen emelkedett. Az exporttámogatások fokozták a vágósertések iránti keresletet, a sertésfelvásárlások áprilistól átlagosan csaknem 80 ezerre emelkedtek az év első negyedévére jellemző 65 ezerről. Mindezek a hatások magas malacárakat indokolnának a kis "Mazsolák" mégis lényegesen olcsóbbak, mint három hónappal ezelőtt. Az agrártárca legutóbbi adatai szerint a 15-25 kilogrammos malacok ára 600-950 forint/kilogramm, vagyis a jelenlegi legmagasabb ár is csak megközelíti a három hónappal ezelőtti 25 ezer forint/darabos átlagot, az alsó határ pedig ennél lényegesen alacsonyabb.

A piac kezdi felismerni, hogy a nyomott árak miatt jó befektetés a malac, információink szerint az utóbbi időben lassan élénkül a kereslet és megnőtt az érdeklődés a minőségi kocacsere és az új állományok beindításának támogatása iránt is - írja a Napi Gazdaság.