Valér
4 °C
8 °C

Optimistábbak a magyar nagyvállalatok

MTI
2001.08.27. 12:33
A magyarországi nagyvállalatok gazdasági várakozásait tükröző Top-100 konjunktúra-index az előző két havi csökkenés után augusztusban javult, a júliusi 55 százalékos érték után az elmúlt hónapban 60 százalék lett - áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet összefoglalójában, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez. A kutatók szerint ez lényegében az év utolsó hónapjaiban megszokott fellendülést vetíti előre, amelynek mértéke függ az európai recesszió fékeződésétől.

A felmérés adatai szerint a magyar gazdaság következő félévi kilátásait a nagyvállalatok 49 százaléka javulónak, 29 százaléka változatlannak ítéli, míg kis mértékű rosszabbodást 22 százalékuk vélelmez. Saját vállalatának növekedését a július havi 38 százalékkal szemben a válaszadók 51 százaléka várja, helyzetének rosszabbodásával a cégek 15 százaléka számol. A társaságok közel háromnegyede mérsékelt, 0-5 százalék közötti, 16 százaléka 5-10 százalék közötti, 12 százaléka pedig ennél magasabb növekedést prognosztizál.

Az előző havinál többen, a válaszadók 43 százaléka a belföldi kereslet élénkülését várja, változatlanságát 47 százalékuk feltételezi. Ugyanakkor jelentősen és folyamatosan csökken a külföldi kereslet élénkülését várók aránya: májusban a cégek 44, augusztusban 21 százaléka jelzett kismértékű keresletélénkülést a következő hat hónapra külpiacain. Likviditási helyzetük alakulását kedvezően ítélik meg a nagyvállalatok.Ugyanakkor a cégek beruházási, fejlesztési aktivitása elmarad a várakozásoktól. Az augusztusi felmérésben 50 százalékuk jelzett beruházási szándékot a következő fél évre, ez az érték az idei évben még nem volt ilyen alacsony. A Top-100 felmérésben megkérdezett cégek 87 százaléka arra számít, hogy az év egészében a fogyasztói árszínvonal növekedése 10 százalék alatti lesz. Értékesítési árait összességében a cégek 84 százaléka tervezi emelni, 9 százalék alatti mértékben.