Indonézia szándéknyilatkozatot írt alá az IMF-fel

2001.08.27. 15:32
Indonézia szándéknyilatkozatot írt alá az IMF-fel az idei várható gazdasági növekedésről és az inflációról. Ezután a nemzetközi pénzintézet felújíthatja hitelfolyósítását Indonéziának, az ottani kormány pedig megkezdheti adósságátütemezési tárgyalásait fő hitelezőivel. Indonézia vállalta, hogy gazdasági reformokat hajt végre és ellenőrzés alá vonja a költségvetési hiányt.

A szándéknyilatkozat értelmében az idei indonéz GDP 3-3,5 százalékkal nő a tavalyi 4,8 százalék után, az infláció 9-11 százalék között lesz. Az idei indonéz költségvetés eredetileg 3,5 százalékos GDP emelkedéssel és 9,3 százalékos inflációval számolt. Ugyancsak egyezség jött létre arról, hogy a hazai össztermékhez viszonyított idei folyó fizetési többlet 3,2 százalékra csökken a tavalyi 5,2 százalékról. A költségvetés hiánya a GDP 3,7 százaléka lesz a megállapodás szerint, és jövőre 2-3 százalékra csökken.

Az IMF decemberben azért állította le 5 milliárd dolláros hitelprogramját, mert jelentősen nőtt Indonézia költségvetési hiánya, és elmaradt a bankreform egy fontos része, az államosított Bank Central Asia (BCA), a legnagyobb lakossági bank részleges privatizációja. Az indonéz kormány korábban a BCA 30 százalékát akarta magánosítani, most azonban arra vállalt kötelezettséget, hogy az év végéig az állam megválik többségi, 51 százalékos tulajdonrészétől.