Egy év óta először emelkedett a német beszerzői menedzserindex

2001.09.03. 11:14
Tavaly június óta most augusztusban javult első ízben a német feldolgozóipar beszerzőimenedzser-indexe, de az alindexek közül a termelésé, az új megrendeléseké és a foglalkoztatásé még mindig csökkent. A BME/Reuters-féle fő mutató, szezonális kiigazítással, 46,4 pontra emelkedett a júliusi 46,3 pontról. Ez még mindig visszaesést jelez, de lassúbbat a júliusinál. Augusztusban a mutató ötödik hónapja volt a változatlanságot jelző 50 pont alatt.

A vállalatok visszafogták termelésüket a gyengülő megrendelések hatására, és csökkentették a késztermék-tartalékaikat - olvasható az adatokhoz fűzött kommentárban. A megrendelések is ötödik hónapja csökkentek, de lassabban a júliusi harminchavi rekord-visszaesésnél. A felmérésbe bevont vállalatok közül az építőipariak és a távközlésiek húzták le főként az indexet, és a külföldi kereslet lassulása is rontott az összképen. Az euró újkeletű erősödése ugyancsak elbátortalanította a külföldi keresletet, legalábbis a vállalatok erre panaszkodtak.

A foglalkoztatás harmadik hónapja csökkent, és 26 hónapon belül a leggyorsabban esett vissza augusztusban. A felmérésbe bevont vállalatok több mint egynyolcada jelentett létszámcsökkentést. A beszerzési árak azonban 29 hónapon belül a leggyorsabban estek vissza augusztusban a csökkenő kereslet és az euró erősödése miatt, ami az importot olcsóbbította.