Csökken a Nagybani Piac Rt. nyeresége

MTI
2001.09.05. 15:17
Az ország legnagyobb friss zöldség-gyümölcs piacát működtető Nagybani Piac Rt. tízéves fennállása óta minden esztendőben nyereséget termelt, ám ahhoz, hogy a versenyhez a társaság alkalmazkodni tudjon, a budapesti, Nagykőrösi úti helyszín fejlesztésekre szorul - közölte Gaál Gyula, a cég elnöke a társaság tízéves fennállása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten. Az elnök elmondta: a cég tavalyhoz, illetve tavalyelőtthöz hasonlóan az idén is egymilliárd forint árbevételt vár. Az idei adózás előtti nyereség az év eleji tervek szerint a tavalyi 250 millió forintnál 30 millió forinttal alacsonyabb lesz.

A nagybani piacon egy-hárommilliárd forint értékben korszerűsítő beruházásokra van szükség, amivel fenntartható marad a cég nyereségessége a sorra nyíló hipermarketek versenyében. A korszerűsítés érdekében várhatóan még az idén az rt. igazgatótanácsa elfogadja azt a középtávú stratégiát, ami az elkövetkező két esztendőre olyan fejlesztéseket határoz meg, mint parkoló kialakítása, hűtött csarnokok létrehozása és kamionátrakó építése. A beruházások várható költségének 60-80 százalékát a cég önerőből képes finanszírozni, a többit hitelből fedeznék.

Gaál Gyula beszámolt arról, hogy a társaság alaptőkéje tíz éve még 443 millió forint volt, jelenleg 2,5 milliárd forint. A Nagybani Piac Rt. 60 százalékban a fővárosi önkormányzat, 17 százalékban az OTP Rt., 13 százalékban a Hungarocamion Rt. tulajdona, a fennmaradó hányad pénzügyi befektetők között oszlik meg. A társaság bevételeinek döntő része a különféle piachasználati és bérleti díjakból, kisebb része a bérlők részére közvetített közműszolgáltatásokból származik. A 34 hektáros piac áruforgalma évente 400 ezer tonnát tesz ki, ide érkezik a magyar zöldség- és gyümölcsbehozatal 75 százaléka.