Hella
16 °C
28 °C

A pénzügyminiszter szerint a terrortámadás nem befolyásolja a magyar makropályát

Napi Gazdaság
2001.09.13. 08:25
A kormány első gyorsértékelései szerint az Egyesült Államokat ért keddi terrorakció nem téríti el lényegesen a magyar makropályát a kormány által kijelölt irányból - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Varga Mihály pénzügyminiszter.

- A közelmúltban az infláció is a kiegyensúlyozott gazdaság képét mutató makrogazdasági adatok közé zárkózott fel, az elemzők sem tartják kizártnak az év végi 7 százalékos infláció elérését. Hogyan befolyásolhatja ezt a kedvező állapotot a keddi terrorcselekmény - kérdezte a minisztert a Napi.

- A rövid távú hatások hektikus üzletmenetben jelentkeztek, amit elsősorban a tőzsdék szenvedtek meg. A szerdai hírek viszont már azt jelzik, hogy a piacok lassan magukra találnak. A kedd délutáni értékelésekben fő befektetési célpontként megjelölt hagyományos instrumentumok, mint az arany, ezüst vagy a nyugat-európai valuták árfolyama, illetve az olajárak kezdenek visszatérni abba a tartományba, ahol korábban tartózkodtak. A világ kezd rájönni, hogy a súlyos terrortámadás hatására sem rendült meg a világgazdaság. Pár napnak azonban el kell telnie a reális értékelésekhez. Ugyanez a helyzet Magyarországon is, amely a földrajzi távolság okán ugyan kevésbé érintett az eseményekben, a nyitott gazdasági szerkezete miatt azonban követi a világgazdasági folyamatokat. Ennek megfelelően semmi meglepő nem történt szerdán, a tőzsde kinyitott, a kereskedelmi bankokban normális ügyletmenet volt, sehol nem jelezték, hogy a készpénzforgalom a szokásosnál nagyobb lett volna.