Román szenátorok vizsgálják a Danubius szovátafürdői tulajdonszerzését

MTI
2001.09.13. 11:08
A román szenátus állandó bizottsága jóváhagyta azt a kérést, hogy a testület alakítson vizsgálóbizottságot, megállapítani, miként szerzett többségi tulajdont a magyarországi Danubius Rt a szovátafürdői gyógyüdülőközpontban - jelentette a csütörtöki román sajtó. A Danubius Rt. romániai társasága, a Salina Invest Rt. májusban írta alá a privatizációs megállapodást a román privatizációs hatósággal (APAPS) az üdülőtelep részvényei 82,17 százalékának megvételéről. A privatizált szállodákat működtető korábbi bérlők már a privatizációs megállapodást megelőzően, majd a szerződés aláírása után is bíróságon támadták meg az üdülőközpont magánosítását, de a pereket minden szinten elveszítették. A szovátai privatizáció ellen a hatalmon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) konzervatív-nacionalista szárnyának képviselői azonnal politikai támadást indítottak. Adrian Paunescu, a párt egyik szenátora egyenesen "Erdély elleni bűntettről" beszélt, mivel tudomása szerint az üdülőtelepet "valójában a magyar titkosszolgálatok vették meg".

Az első nacionalista támadások a bírósági ítéletek nyomán lassan elültek, de szeptember elején az Adevarul című központi lap ismét felvetette a szovátai privatizáció kérdését. Ennek nyomán újabb PSD szenátorok álltak csatasorba, akik a lap "leleplező írásaira" és a helybéliek panaszaira hivatkozva aláírások gyűjtésébe kezdtek egy vizsgálóbizottság felállítása érdekében. A kezdeményezők néhány nap alatt összegyűjtötték a kormánypárt és a szélsőségesen nacionalista Nagy Románia Párt 50 szenátorának támogató aláírását. A beadvány aláírói szerint a privatizáció során számos szabálytalanság történt, és legalább 200 milliárd lej kár érte a román államot. Nicolae Vacaroiu, a szenátus elnöke közölte, hogy a vizsgálóbizottság hét szenátorból áll majd. A bizottság felállításáról a végleges döntést a szenátus plénumának kell kimondania.

Ezzel egy időben a szenátus gazdasági bizottsága felszólította a román privatizációs hatóság vezetését, hogy egy héten belül bocsássa a bizottság rendelkezésére a szovátai privatizáció teljes dokumentációját. Ovidiu Musetescu privatizációs miniszter az eddigi viták során többször leszögezte, hogy a szovátai privatizáció a törvényes előírások teljes betartásával történt. A "mundér becsületét védő" minisztert egyes PSD szenátorok arra figyelmeztették, hogy magatartását "a párt szavazótábora nem hagyja majd büntetlenül".