Benedek
-4 °C
5 °C

A GE és a Honeywell fellebbez az EU versenyfelügyeletének döntése ellen

MTI
2001.09.13. 11:35
Az amerikai General Electric és a Honeywell repüléselektronikai és ipari csoport külön-külön hivatalosan benyújtotta fellebbezését a luxemburgi európai bíróságon az EU versenyfelügyeleti döntése ellen, amely az EU-ra nézve megtagadta a két cég egyesülésének engedélyezését. Az Európai Bizottság július 3-i döntése miatt a 43 milliárd dolláros egyesülési terv meghiúsult. A bíróság elsőfokú döntése nem várható néhány hónapon belül, inkább egy-két évre kell számítani - írta az AFP hírügynökség csütörtökön, bírósági illetékeseket idézve.

A General Electric vezetői augusztusban elmondták a The Wall Street Journalnak, hogy a fellebbezéssel nem az egyesülés újjáélesztése a céljuk, hanem az EU-bizottság álláspontjának visszautasítása. A versenyfelügyeleti döntés azért zárta ki az egyesülést, mert az EU végrehajtó testülete attól tartott, hogy az új csoport uralkodó helyzetbe kerül a repülőgépmotorok és más repüléstechnikai berendezések és rendszerek piacán. Ez az állásfoglalás a jövőre nézve is megkérdőjelezi a General Electric bármilyen további terjeszkedési kísérletét vállalatfelvásárlás útján - vélték az amerikai vállalat vezetői, és ezért kísérlik meg az EU-bizottság állásfoglalásának jogi megsemmisítését.

A General Electric nem volt hajlandó teljesíteni az EU versenyfelügyeletének feltételét, hogy adja el repülőgépeket bérbe adó vállalata, a GECAS jelentős részét. Az amerikai versenyfelügyelet korábban engedélyezte a General Electric és a Honeywell egyesülését. Az EU-bizottság most először szegült szembe amerikai cégek Egyesült Államokban már jóváhagyott egyesülésével.