Alfréd
-2 °C
2 °C

A dohánytermesztők a tavalyinál nagyobb állami támogatást remélnek

MTI
2001.09.14. 08:41
A dohánytermesztők reményei szerint a számukra nyújtott ez évi állami támogatás meghaladja a tavalyi, illetve tavaly előtti 200 millió forintos keretet, és így a belföldi szükségletek kielégítése mellett képesek lesznek kivitelre is termelni - nyilatkozta Papp Ferenc, a Dohány Terméktanács elnöke az MTI-nek.

A minisztériumban a szakma és az agrárrendtartás között jelenleg zajlik az egyelőre még nem tisztázott formában nyújtott támogatás mértékéről szóló tárgyalás. A szakember szerint az előző években már megszokott támogatási összeg csupán a belföldi cigarettagyárak mintegy 7 ezer tonnás igényének fedezéséhez elegendő, a felesleg a külföldi országok kedvezőbb árai miatt exportként nem értékesíthető. Az idén a várható fermentált dohányfelesleg 1.500 tonna lesz, ez a mennyiség a raktárakban lévő 3.000 tonnás korábbi többlettermést gyarapítja. Papp Ferenc szerint a hamarosan meghirdetett állami támogatás nem exporttámogatásként lesz hozzáférhető, hiszen azt az ország számára meghatározott WTO-keret nem teszi lehetővé, hanem az állam minőségi felárat fizet.

Az elnök beszámolt arról, hogy a tavalyinál 900 hektárral kisebb területen, 5.300 hektáron termesztett dohány 60-75 százalékát takarították be eddig, de az már bizonyos, hogy az előző évi 10.500 tonnához hasonló nagyságú lesz az idei termés. A betakarított terményből 8-8.500 tonna feldolgozott dohány állítható elő. A felvásárlási árak az idén átlagosan 400 ezer forintot tesznek ki tonnánként, ez a tavalyit 12 százalékkal haladja meg.