Jól fogy a buborékos ásványvíz

MTI
2001.09.18. 09:18
A korábbi esztendőkhöz hasonlóan nőtt az ásványvíz-fogyasztás az első félévben - nyilatkozta Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács titkára az MTI-vel. A titkár elmondta, hogy Magyarországon az első félévben 212,5 millió liter ásványvizet ittak az emberek, 8 százalékkal többet, mint a tavalyi év hasonló időszakában. - A féléves adatok alapján egész évre vetített fejenkénti fogyasztás jelenleg 42,5 liter, ám mivel a második félévben a tapasztalatok alapján nő az ásványvizek iránti kereslet, ezért valószínűleg december végére a 2001-es fogyasztási mutató ennél is magasabb lesz - közölte a szakember.

Változatlan a belföldi fogyasztáson belül a importból származó ásványvizek 5 százalékos részesedése, továbbá stagnál a palackozók termelésén belül az export 0,5 százalékos aránya is. Tavaly Magyarországon ásványvízből fejenként átlagosan 39,2 litert ittak, 1995-ben még csupán 12,7 liter fogyott. A dinamikus piaci növekedés ellenére Magyarországon még jelentős bővítéseket tervezhetnek a palackozók, tekintettel a külföldi tendenciákra, hiszen a németek 100 litert, az olaszok pedig 130 litert isznak fejenként évente.

A magyarországi fogyasztási kultúra hasonló az osztrákhoz, így nem elképzelhetetlen, hogy éveken belül a hazai egy főre jutó fogyasztás eléri a szomszédos ország 80 literes szintjét - vélekedett Bikfalvi Istvánné. Beszámolt arról, hogy az ásványvíz-fogyasztáson belül a szénsavas termékek 82 százalékos részesedése nemigen változott az első hat hónapban. A szénsav nélküli és az enyhén szénsavas vizek részesedése hasonlóan változatlanul 14 százalék. A kiszerelést tekintve az élelmiszerboltokban leginkább a másfél literes műanyag ásványvizeket, a gasztronómiai egységekben pedig a 0,33 literes termékek keresettek.