A japán jegybank 0,1 százalékra csökkentette a leszámítolási kamatlábat

MTI
2001.09.18. 13:23
A japán központi bank kedden 0,1 százalékra csökkentette az irányadó leszámítolási kamatát az eddigi 0,25 százalékról. Ezzel a bank megerősítette a zérókamat-politikát a tőkepiacok stabilizálása érdekében, összhangban a Fed és az Európai Központi Bank hétfői kamatcsökkentésével a világméretű recesszió megelőzésére.

A japán központi bank tavaly augusztusban tért el az előzőleg másfél évig folytatott zérókamat-politikától - 0,25 százalékban állapítva meg a napikamatcélt -, de a konjunktúra alakulása azóta bizonyította, hogy elhamarkodta ezt a lépést. Március elsején a bank már 0,35 százalékról 0,25 százalékra csökkentette leszámítolási kamatát, és 0,15 százalékra a napikamatcélt, majd alig három héttel később visszatért a nulla napikamathoz.

A japán központi bank kedden növelte a bankrendszerbe rövid lejáratú hitelfölvevő képességét - vagyis a rendszerbe pumpálható likviditás mértékét - is oly módon, hogy a kereskedelmi bankok a pénzpiaci szükségletet meghaladó alapokat ezentúl hatbillió jennél nagyobb mértékben is elhelyezhetik a Bank Of Japannál vezetett folyószámlájukon. Az új célszámot a központi bank nem határozta meg.