A Bank of England is kamatot vágott

MTI
2001.09.18. 14:02
A központi bankok akciója keretében a Bank of England kedden 0,25 százalékponttal 4,75 százalékra csökkentette irányadó kamatát, a kéthetes repót. Ez az utóbbi évtizedek egyik legalacsonyabb szintje, egészen pontosan 1964 februárjában volt ilyen alacsony az irányadó kamat Nagy-Britanniában.

A keddi rendkívüli értekezleten meghozott döntést a világgazdaság gyengébb kilátásaival indokolták, habár hozzátették: még korai megítélni, hogy a múlt keddi amerikai terrortámadás következményeinek milyen hatásuk lesz a brit gazdaságra. "Ám a hatás irányzata és a kapcsolatos kockázatok egyértelműek" - írták. "A tőzsdék világszerte visszaesnek, és a valószínű bizalomvesztés gyengébb kilátást valószínűsít a világgazdaság számára, mint ami elképzelhető volt a hónap elején" - olvasható a közleményben.

A közlemény szerint figyelembe vették a pénz- és tőkepiacok reagálását a múlt heti tragikus eseményekre, és azt is, hogy a többi mértékadó központi bank is csökkentette kamatait. Előzőleg, hétfőn, a Fed fél százalékponttal 3 százalékra, az Európai Központi Bank ugyancsak fél százalékponttal 3,75 százalékra csökentette irányadó kamatát. A Bank of Japan kedden 0,1 százalékra csökkentette leszámítolási kamatát 0,25 százalékról - ez volt körülbelül az utolsó kamata, amely még nem volt majdnem nulla.