Alfréd
-2 °C
2 °C

Az EU segítene a légitársaságokon

MTI
2001.09.22. 22:41
Az Európai Unió országainak pénzügyminiszterei a belgiumi Liege-ben tartott nem hivatalos tanácskozásukon megegyeztek, hogy hitelgarancia formájában gyorssegélyt nyújtanak nehéz helyzetbe került légitársaságaiknak.

Az amerikai nagyvárosok ellen történt példátlan terrorista támadás óta egyrészt erősen visszaesett az utasforgalom, másrészt a biztosító társaságok a légikalózkodás veszélyére hivatkozva olyan mértékben megemelték a repülőgépek biztosítási díjtarifáit, hogy a legtöbb légitársaság nem tudná kifizetni azokat. A pénzügyminiszterek Liege-ben tulajdonképpen csak utólag szentesítették azt az intézkedést, amit a brit kormány már enélkül is megtett a British Airways megsegítésére: vállalta, hogy kifizeti azokat a kártérítéseket, amelyek egy terrorista merénylet következtében lezuhant repülőgép után járnának, amennyivel az összeg meghaladja az 50 millió dollárt.

A kormánygaranciát mindössze egy hónapra vezetik be, de ha a helyzet indokolja, meghosszabbítják. A cél mindenesetre az, hogy mielőbb visszatérjenek a normális piaci viszonyokhoz, vagyis a vállalatok segítség nélkül is megálljanak a lábukon.

Pedro Solbes, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa jó döntésként üdvözölte a miniszterek lépését, amely összhangban áll azzal, ahogy a bizottság kívánja egyeztetni a gazdaságpolitikákat.

A nem hivatalos miniszteri tanácskozást felhasználva Liege-ben gyűlést tartott a globalizáció elleni legnagyobb civil szervezet, a pénzügyi műveleteknek a polgárok javára való megadóztatásáért küzdő egyesület, az ATTAC. Gyűlésükön részt vett Charles Picqué belga gazdasági miniszter, és bejelentette, hogy támogatja az úgynevezett Tobin adó bevezetését.

- Én is híve vagyok a gazdaságok stabilitásának. A pénzpiacok ingatagsága ma árt a gazdaságnak - mondta Picqué. - Számomra a Tobin adó főleg a szabályozásról szóló kérdés. Manapság sokan tartják úgy, hogy a kormányok ne hozzanak már szabályokat, és mindent a piac önszabályozó erejére akarnak bízni. A kormány balszárnyának azonban együtt kell működnie az ATTAC-kal a Tobin adó bevezetéséért.

James Tobin amerikai Nobel-díjas közgazdász közel 30 évvel ezelőtt vetette fel, hogy a valutaárfolyamok erős hullámzását okozó tőzsdei spekulációkat adóztassák meg, és ezzel mérsékeljék. Civil szervezetek nemrég felelevenítették a soha meg nem valósított ötletet, és megtoldották azzal, hogy az így nyert adóbevételt a fejlődő országok fellendítésére kellene fordítani.

Didier Reynders belga pénzügyminiszter nemrég maga is úgy nyilatkozott, hogy a Tobin adó kivitelezhetőségét még az EU belga elnöklésének féléve alatt komoly vizsgálat tárgyává fogja tenni. Azóta viszont nem lépett ez ügyben, s most kollegája, Picqué igérte meg a civil szervezeteknek Liege-ben, hogy ő feltétlenül gondoskodni fog arról, hogy komoly és friss elemzés készüljön a mellette és ellene szóló érvek kifejtésével, nem egyszerűen már elhangzott vélemények összefűzése. Szerinte külön meg kellene azt is vizsgálni, milyen hatással járna, ha egy ilyen adót csak az euróövezet országaiban vezetnének be, mert mások nem követnék példájukat.

Bernard Cassen, az ATTAC francia tagozatának elnöke, egyébként a Le Monde Diplomatique folyóirat igazgatója elismerte az értekezleten, hogy maga Tobin csak a valutapiacok stabilizálására gondolt 30 éve, "nekünk viszont fontos az újraelosztás is", mondta a francia aktivista.