Az UBS Warburg rontotta az idei és a jövő évi magyar GDP-növekedésre vonatkozó prognózisát

MTI
2001.09.24. 16:10
Az amerikai recesszió és az európai uniós stagnálás kilátásai miatt csökkentette az afrikai, közel-keleti és az európai feltörekvő gazdaságokra adott, idei és jövőre szóló növekedési előrejelzését a UBS Warburg befektetési ház. Az európai feltörekvő térség 2002-es prognózisán belül a legnagyobb mértékben a Magyarországra közzétett növekedési becslését rontotta a bank.

A hétfői londoni közlemény szerint a UBS Warburg az eddigi 1,9 százalékról 1 százalékra vette vissza a három térség együtt számolt átlagos idei gazdasági növekedésére adott előrejelzését, a 2002-es prognózist pedig 4,2 százalékról 3,3 százalékra rontotta.

A jövőre szóló prognózisban a három éllovas európai feltörekvő gazdaság közül a magyar növekedési kilátások romlottak a legnagyobb mértékben a UBS szerint, mivel a magyar export 70-75 százalékát az EU veszi fel, s ezért ez az ország a legérzékenyebb az uniós gazdasági fejleményekre. A cég szerint a magyar gazdaság teljesítménye 2002-ben 3,3 százalékkal nőhet az eddig prognisztizált 4,9 százalék helyett.