A lengyel pénzügyminisztérium jövőre 1,7 százalékos GDP-növekedést vár

MTI
2001.09.25. 10:58
A lengyel pénzügyminisztérium a költségvetési tervezet készítése közben 1,7 százalékosra csökkentette a GDP jövő évi növekedésére vonatkozó előrejelzését a korábbi 2,5-3,0 százalékról - jelentette a Rzeczpospolita című újság kedden, forrásmegjelölés nélkül. A jövő évi költségvetési hiányt továbbra is 40 milliárd zloty (9,55 milliárd dollár) körül tervezik; ez a GDP mintegy 5 százaléka lenne. A bevételeket áfaemelésből kívánják növelni: az áfa 24 százalékra emelkednék a jelenlegi 22 százalékról - írta a lap, hozzátéve, hogy ez 3-4 milliárd zlotyt hozna a kormánynak jövőre.

Janusz Steinhoff, a leköszönő lengyel kormány miniszterelnök-helyettese egy rádiónyilatkozatában azt mondta, hogy a vasárnapi választások nyomán alakuló új kormány majd minden bizonnyal módosítja a költségvetési tervet.

Lengyelországban a GDP növekedése - éves összehasonlításban - 0,9 százalékra lassult a második negyedévben az első negyedévi 2,3 százalékos ütemről - jelentette a lengyel statisztikai hivatal pénteken. Elemzők átlagosan 1,3 százalékos gazdasági növekedést vártak a második negyedévről.