Alfréd
-2 °C
2 °C

A magyarországi szállodák is visszaesésre számítanak

MTI
2001.09.25. 17:22
Az egyesült államokbeli terrortámadás következtében várható forgalom-visszaesésre költségeik racionalizálásával készülnek az MTI által megkérdezett szállodák, bár drasztikus lemondásokat egyelőre még nem tapasztaltak. Virga Csaba, a Hunguest Hotels Rt. marketing igazgatója elmondta, hogy a terrortámadások egyenes következményeképpen éves szinten mintegy 300 millió forint árbevételkieséssel számolnak. Elsősorban a magasabb kategóriájú szállodákban voltak lemondások, némelyikben ez elérte a 30-35 százalékot. Elmondta, hogy közvetetten a terrorcselekmények miatt Európán belül is kivárnak a vendégek. Egyelőre nem mondják ugyan le megrendeléseiket, de az Egyesült Államok válaszlépéseitől teszik függővé utazásaikat.

Eddig nem érezhető az egyesült államokbeli terrortámadás hatása, de egy tartós háborús pszichózis jelentős kárt okozhat - mondta Tárnoki László, a Taverna Szálloda és Étterem Rt. vezérigazgatója. Hozzátette: voltak ugyan lemondások, de ezek nem haladták meg a szokásosat. Mindemellett már előzetesen költségtakarékossági intézkedéseket vezettek be.

Deák Imre, a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Rt. vezérigazgató-helyettese közölte: egyelőre nem kalkulálható a kár. Hozzátette: az elmúlt hétvégén 24 szállodájukból 4-ben 100 százalékos foglaltságot mértek. - Nem tervezünk árcsökkentéseket, de valamiféle - a kieső vendégeket pótló - akciók bevezetése elképzelhető - jelentette ki a vezérigazgató-helyettes. Hozzátette: ha drasztikus lemondások történnének, a költségek lefaragásával igyekeznének a profitot szinten tartani.