Az új lengyel kormány 5 százalékos importadót vezetne be

MTI
2001.10.02. 11:04
A baloldali dominanciájú (kisebbségi vagy koalíciós) új lengyel kormány által tervezett importadó bevezetése jogilag lehetséges, de végzetes következményekkel járna az EU-tagságra felkészülő lengyel gazdaságról alkotott véleményekre - írta a Rzeczpospolita keddi számában a lengyel napilap brüsszeli tudósítója.

A lengyel kormány képviselői Aleksander Kwasniewski államfő hétfői brüsszeli látogatása alkalmával tájékoztatták az Európai Unió illetékeseit az 5 százalékos importadó egyelőre egy évre tervezett bevezetéséről. Lengyel szakemberek az importadót a közpénzek rendbetételére kidolgozott mentőcsomag kulcselemének tekintik. Azt várják tőle, hogy mintegy 10 milliárd zlotyval csökkentené a 2002-ben 40 milliárdra tervezett költségvetési hiányt.

Az importadó bevezetéséhez Lengyelországnak meg kell nyernie a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és az EU hozzájárulását. Az unió szabályai szerint importadót vagy bármilyen más kereskedelmi korlátozást egy ország fizetési mérlegének súlyos megingása vagy ennek kockázata esetén lehet bevezetni. Uniós szakemberek véleménye szerint Lengyelországnak nehéz lesz megindokolnia, hogy fizetési mérlege ilyen helyzetben van, mert az Eurostat adatai szerint a tizenötökkel szemben fennálló lengyel kereskedelmi deficit az idei első félévben 5,4 milliárd euróról 4,2 milliárd euróra mérséklődött.

Ám mégha hozzá is járulna az EU Tanácsa az új adónem bevezetéséhez, uniós szakértők szerint ez "pirruszi győzeleml" lenne Lengyelország számára, a csatlakozási tárgyalások döntő szakaszában kétségeket ébresztene ugyanis aziránt, hogy a lengyel gazdaság képes-e egyáltalán helytállni az egységes piac nyílt versenyében.