Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Jövőre már fellendülhet a polgári légiközlekedés

MTI
2001.10.09. 12:24
Hozzávetőleg egy éven belül kilábal jelenlegi mély válságából a nemzetközi polgári légiközlekedés - jósolta kedden a Légitársaságok Nemzetközi Szövetségének (IATA) vezérigazgatója. Pierre Jeanniot hongkongi sajtóértekezletén azt mondta: az IATA a szeptember 11-ei terrormerényletek előtt is 2,5 milliárd dolláros összesített veszteséget valószínűsített 2001-re 275 taglégitársaságának - ez lesz az első veszteséges év az ágazatban 1993 óta -, de a támadások óta már 7 milliárd dolláros szektorszintű globális veszteséggel számol. Ennek alapja az a becslés, amely szerint szeptember és december között 15 százalékkal esik vissza éves összevetésben az összesített utasforgalom és a felkínált kapacitás. Ez egész éves szintre átszámolva 5 százalékos forgalom- és csaknem 3 százalékos kapacitáscsökkenést jelentene az idén.

Az IATA-vezető szerint azonban 2002 már a fellendülés éve lehet, mivel a repülés még mindig a tömegközlekedés legbiztonságosabb formája. A szövetség vezetője szerint a tíz évvel ezelőtti öbölháború után is körülbelül egy évig tartott a nemzetközi légiközlekedés helyreállása - hét hónap után indult ismét növekedésnek a szektor, és a növekedés mértéke további négy hónap alatt érte a korábbi hosszú távú trendet.

Jeanniot derűlátóbb volt, mint a minap a Boeing vezetője. Phil Condit, a világ legnagyobb repülőgépgyártójának elnöke a CNBC gazdasági tévének a múlt héten azt mondta: a forgalom visszaesésének mértéke 5-10-szeresen is meghaladhatja az öbölháború idején tapasztalt csökkenést. Condit szerint a következő egy-két hónapban jelentős amerikai légitársaságok csődjének bejelentése várható.